Dinții albi sunt în mod simbolic asociați cu frumusețea, sănătatea si succesul. În ultima perioadă albirea dentară a devenit un tratament din ce în ce mai popular și mai solicitat, datorită dorinței pacienților de a avea un zâmbet cât mai atrăgător, hollywood-style.  

Albirea dentară, un moft sau o necesitate?

ALBIREA DENTARĂ, UN MOFT SAU O NECESITATE?

Albirea dentară este metoda chimică prin care se îndepărtează petele colorate de la nivelul dinților.  Aceste pete se formează datorită alimentelor (vin, ceai, cafea, sucuri, ciocolată, fructe de pădure, sos de soia, sfeclă), fumatului, coloranților alimentari, medicamentelor (tetraciclină, clorhexidină), traumatismelor (fracturi, luxații, necroză), igienei deficitare. Astfel, culoarea naturală a dinților, devine, în timp, mai închisă (nuanțe de galben, maroniu, gri)”, spune Dr. Liviu Bălăceanu, medic specialist stomatolog la Clinicile Medici’s Timișoara. 

Cum se face albirea

Cea mai eficientă metodă de albit dinții este cea efectuată în cabinetul stomatologic. Tratamentele pot fi făcute și acasă, la indicația medicului stomatolog. Nu sunt recomandate tratamentele cu produse de origine incertă, cu metode empirice sau efectuate în cabinete de cosmetică.

Majoritatea produselor de albire conțin peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamidă, în diferite concentrații. Produsele destinate folosirii în cabinet, deși au o concentrație mai mare, sunt mult mai sigure pentru sănătatea dinților și a țesuturilor moi.  Inițial, în funcție de culoarea naturală a dinților, stabilită cu ajutorul cheii de culori standard utilizată în stomatologie (cuprinde 16 nuanțe) se stabilește gradul de albire ce se poate obține în cadrul tratamentului. Apoi se face o igienizare și se aplica un o gel protector la nivelul gingiei și a șanțului gingival. Gelul de albire este aplicat apoi pe suprafața vestibulară a dinților, fără a depăși bariera gingivală. Timpul de acțiune este de 10-15 minute, în funcție de protocol. De obicei, sunt suficiente două aplicări pentru a observa o deschidere a culorii cu 2-3 nuanțe. 

După un tratament de albire se recomandă, în special în primele zile, evitarea unor alimente care pot colora dinții și care pot afecta efectul albirii pe termen lung. Este importantă menținerea unei igiene bucale corecte prin periaj de două ori pe zi, folosirea aței dentare sau a apei de gură.

Indicații și limitări

Tratamentul este indicat pacienților cu dinți sănătoși, fără sensibilitate dentară, fără afecțiuni gingivale și nu poate fi efectuat la cei cu hipersensibilitate dentară, boală parodontală, carii, obturații sau coroane dentare, minori (sub 16 ani), alergie la peroxid, sarcină și alăptare. 

Indiferent de metoda folosită,  albirea dentară nu are efect asupra obturațiilor de compozit (plombe) sau al lucrărilor protetice. Acestea vor trebui înlocuite dacă sunt în zona estetică, pentru uniformizarea culorii.

Efecte adverse

După tratamentul de albire este normal să apară o sensibilitate a dinților (durere), eroziuni ale smalțului, demineralizare, iritații și arsuri ale țesutului gingival. Dinții devin temporar deshidratați și se reduce capacitatea de adaptare la diferențele de temperatură. Sensibilitatea va dispărea în câteva zile iar efectuarea unui tratament remineralizant și desensibilizant scade riscul apariției efectelor secundare.

În concluzie, albirea dentară profesională, efectuată de un medic stomatolog, este un tratament sigur, cu rezultate excelente, vizibile imediat și de lungă durată, dar rezultatul final este condiționat și de respectarea unui program zilnic de igienă orală.  

 

Sursa: debanat.ro

https://debanat.ro/2019/08/albirea-dentara-un-moft-sau-o-necesitate_263238.html?fbclid=IwAR3RWq4ToZC73O43nj7cRw-tkEU2TRWX2zaduQZz6hvs3nc4foE6lrTNP6M