Interviu cu Adrian Bădescu, CEO-ul Clinicilor Medici’s: „Cred că avem nevoie de sănătate, de fericire și de libertate”
Anul 2021 nu a fost unul ușor nici pentru Clinicile Medici’s. Într-un interviu acordat pentru Express de Banat, medicul Adrian Bădescu, CEO-ul Clinicilor Medici’s din Timișoara, a povestit care au fost cele mai mari provocări din pandemie, care sunt planurile pentru noul an și totodată le-a transmis pacienților să aibă în continuare încredere în specialiști și în sistemul de sănătate.
Cum a fost anul 2021 pentru Clinicile Medici’s în contextul epidemiologic actual?
A fost un an complicat. Poate nu la fel de complicat ca și anul 2020. Am învățat să gestionăm insecuritatea. Nu e diferență foarte mare între 2020 și 2021. În 2020 au fost lucruri noi, a trebuit să învățăm, dar în 2021 datorită faptului că am învățat, ne-am adaptat foarte repede la schimbare și incertitudine. Din punct de vedere al serviciilor medicale, pacienții nu au mai avut stresul de a intra într-un spațiu medical, deși zonele medicale sunt mult mai sterile decât un supermarket. Doza de germeni din aer e mai mare într-un supermarket decât într-un spital. Intri în supermarket, pui mâna pe tot felul de produse pe care le ating și alții. În schimb, în zona medicală se sterilizează. Pacienților le-a trecut fobia și adresabilitatea pacienților cronici a început să revină la normal. Din informațiile pe care le avem, se pare că în România cazurile nou depistate de cancer, în 2021, dar și în 2020 sunt cu mult sub media din anul 2019. Și cu siguranță numărul de cancere nu e mai mic, dar cu siguranță oamenii au evitat să meargă la medic și ne așteptăm la o explozie de cazuri mult mai grave în următorii doi, trei ani. Una e să găsești un polip în colon și pe care îl rezolvi în momentul colonoscopiei și alta e să stai trei ani, patru ani, să se transforme din adenom în adenocarcinom și pacientul să aibă nevoie de operație, anus contra naturii și chiar să se ajungă la metastaze. Este doar un exemplu, dar putem continua cu cancerul de col uterin, cu cancerul de sân, de ovar, de prostată. Încet, încet vom reveni la normal. Nu știu dacă în 2022 se va stopa pandemia. De obicei o pandemie durează între trei și cinci ani. Pandemia de Covid-19 e o pandemie ciudată. Previziunile sunt destul de greu de controlat. E adevărat că generația noastră nu a mai trecut prin altă pandemie. Ultima a fost cea de gripă spaniolă. Noi nu am trecut prin pandemiile din Evul Mediu, de ciumă, de holeră. Una e să citești din cărți și alta e să trăiești pe pielea ta. Plus că mișcarea populației în Evul Mediu nu se compară cu ce este acum. Cu siguranță va trebui să învățăm să trăim cu ea, să fim responsabili. Sunt vaccinat, am trei doze, am făcut și un Covid, o formă ușoară. Populația trebuie să înțeleagă că vaccinul te protejează în special de forme grave de boală și de deces. Înțeleg că sunt pacienți care nu doresc să se vaccineze, dar devine crimă în momentul în care începi să promovezi faptul că tu nu crezi în ceva și să îi convingi că vaccinarea este o prostie. Dovezile medicale sunt certe. Până una alta nu avem un alt tratament. Prevenția e vaccinul ca și în alte viroze.
Ce ne puteți spune despre noua Clinică Medici’s?
Avem o clinică nouă, Medici’s Dumbrăvița. Am luat această decizie pentru că avem mulți pacienți înscriși la noi din zona respectivă. Acoperirea medicală în Dumbrăvița e mică și atunci principalul motiv pentru care am deschis acolo este proximitatea. Aceiași medici pe care îi avem în Timișoara, medici de valoare, consultă și în Dumbrăvița. Astfel încât pacienții din zona respectivă să nu stea multe ore în trafic sau să vină până în Timișoara. Intervențiile dificile le putem face doar în Timișoara, dar 90% dintre problemele pe care le au pacienții sunt uzuale. În același timp, Dumbrăvița nu are un centru de permanență, nu are medici de familie suficienți. Am avut și avem intenția de a dezvolta un centru de medicină de familie, dar problema e legislativă și este foarte greu de autorizat un centru de permanență. Șansele sunt minime deși zona respectivă e descoperită.
Cine sunt medicii cu care colaborați?
Din echipă fac parte și medici care s-au reîntors în țară. Avem mai mulți medici care s-au reîntors în urma discuțiilor purtate cu noi. E un semnal bun pentru că acest lucru demonstrează că se poate face medicină de performanță și în Timișoara și în România. L-aș aminti pe doctorul Marius Sîntean, excepțional medic primar de anestezie și terapie intensivă. Peste șapte ani de experiență în Statele Unite, la Mayo Clinic, considerată ani la rând clinica de vârf a medicii mondiale. S-a reîntors și lucrează ca medic primar în anestezie și terapie intensivă la Institutul de Boli Cardiovasculare, dar în privat lucrează pe terapia durerii. Și este singurul medic de pe toată regiunea de vest care are o experiență reală în terapia durerii în Occident. Șapte ani într-un spital care făcea doar terapia durerii și era de mărimea Spitalului Județean din Timiș. Multe dintre ghidurile de practică medicale americane diferă de cele europene. În sistemul american se promovează terapia durerii. În România încă se știe puțin. Ai o hernie de disc, primul lucru pe care îl face pacientul este să meargă la neurochirurg. Potrivit statisticilor din SUA, două din trei cazuri sunt rezolvate complet, chiar hernii mari, prin terapia durerii. Unul din trei, da poate să nu răspundă și se ajunge în final la operație. Dar operația implică niște riscuri și dacă nu faci toate tehnicile riști să faci o cicatrizare vicioasă și să ajungi la o a doua operație sau uneori la a treia. Avem în momentul de față multe cazuri, la nivel de sute care au fost foarte bine rezolvate prin terapia durerii. Vorbim și de hernii mari de disc. La fel se aplică pe probleme articulare, post-operatorii, pe probleme oncologice.
Un alt medic pe care îl apreciem foarte mult și ne bucurăm pentru toată regiunea de vest că a luat decizia să revină în Timișoara este conferențiarul Andrei Brînzeu, neurochirurg, 10 ani de experiență într-un spital celebru din Lyon. Franța are doi poli mari de neurochirurgie. Paris și Lyon. Foarte multe dintre tehnicile de neurochirurgie au fost promovate pornind din Lyon sau din anumite clinici din SUA. Este un spital imens doar de neurologie și neurochirurgie din Lyon și campusul în care a lucrat Andrei este cât un cartier întreg din Timișoara, în care sunt doar clădiri medicale. Una dintre cele mai impozante sau reputate este Spitalul de Neurologie și Neurochirurgie. Ne bucurăm pentru Timișoara că a revenit. Operațiile le face în Spitalul Județean, dar evaluări pre-operatorii, supravegheri post-operatorii, investigații și consultații le face în Medici’s.
Avem de asemenea, medici care nu sunt români dar au studiat în România, s-au specializat în vest și totuși s-au întors. Avem medici din India, din Republica Moldova, Italia, Serbia și unul dintre cei mai apreciați medici pe care îi avem pe endoscopie digestivă gastroscopie și colonoscopie este domnul doctor Singh Ravindra. Are aproape 1000 de gastroscopii și colonoscopii cu anestezie generală pe an făcute. Și cu foarte multe cazuri depistate de polipi pre-canceroși. Se pot face intervenții în privat, dar cea mai importantă este prevenția, să descoperi cât mai repede. Avem de asemenea, unul dintre cei mai reputați chirurgi de robotică de urologie, din Institutul european de Oncologei din Milano. În Milano există un centru puternic de chirurgie robotică și care are mai mulți roboți decât toată Europa de Est la un loc. Doar Milano. Este un medic român, plecat înainte de Revoluție, Victor Deliu Matei. A plecat în Italia cu puțin înainte de Revoluție, a rămas în Italia și a format generații de specialiști în chirurgie robotică. Vine de două ori pe lună în Medici’s, în Timișoara, pentru consultații. Chirurgia robotică e foarte importantă în cancerele de rinichi, de vezică, prostată. Soluțiile cele mai optime se obțin prin chirurgie robotică. În cancerele de prostată sau în adenoamele de prostată chirurgia robotică lasă un minimum de sechele și nu dă impotență sexuală și incontinență urinară sau riscul este foarte mic. Dar are niște costuri pe care dacă le comparăm cu cele de chimioterapie, sunt la jumătate. Deși aparent ne par mari. De cele mai multe ori, cancerele care se pretează pentru această procedură nu mai necesită chimioterapie. De obicei se rezolvă operator.
Cum s-a implicat colectivul Medici’s în pandemie?
Am avut implicare constantă și în timpul săptămânii și în weekend-uri. Colegii noștri au avut foarte puține weekend-uri libere. Pentru că asigurând servicii către foarte multe companii client, sunt 400, multe aveau probleme până chiar și în weekend-uri sau aveau ture de noapte, ture de weekend, aveau nevoie de testări rapide și de multe ori eram anunțați de pe o zi pe cealaltă. Aveau nevoie chiar și de psihoterapie de grup, de workshop-uri online de educație și susținere morală și de instruit angajații astfel încât să înțeleagă exact de ce e nevoie de vaccinare, de izolare. Am avut multe training-uri de informare pe partea de vaccinare. A fost un an complicat. Și cu siguranță nu cred că anul 2022 va fi mai simplu.
Care sunt planurile pentru anul 2022?
Principalul proiect pentru anul 2022 este finalizarea Spitalului Medici’s. Este în zona Pieței Bălcescu, în zona centrală a Timișoarei. Primul turn este finalizat din punct de vedere al exteriorului. Este un proiect de aproape 5 milioane de euro pentru care avem deja finanțarea asigurată. Lucrurile vor merge repede, dar intențiile noastre este să finalizăm tot campusul și turnul doi. Investiția finală se duce la peste opt milioane de euro. Suntem în negociere cu diferiți investitori pentru finalizarea întregului campus și dorim să fie un spital de excelență chirurgical în special pe chirurgie oncologică.
Un gând pentru pacienți și pentru cetățeni.
Cred că avem nevoie de sănătate, de fericire și de libertate. Cred că în primul rând ar trebui să învățăm să avem încredere unii în alții. Indiferent de cât de grea va fi și perioada următoare. Ar trebui să avem încredere și în profesioniști. Dincolo de teoriile aberante ale conspirației, zona medicală este una dintre cele mai profesioniste și cele mai documentate. Se fac studii și cercetări foarte riguroase. Cine înțelege ce înseamnă studiile de control ale medicamentelor în Statele Unite și în Europa știe foarte clar care sunt standardele. Ar trebui să avem încredere în medici, în recomandări, în sistem și să ne gândim de două ori că prin ceea ce spunem sau facem putem crea probleme.
Comenteaza