Dr Anda Pescariu | Ce este infarctul miocardic?

Într-un nou episod al Podcastului medical realizat de Medici’s, dr. Anda Pescariu, medic cardiolog, ne explică, în termeni simplificați, care ar fi cauzele infarctului miocardic și cum prevenim apariția acestuia. Ce ar fi de știut încă de la început este că, de cele mai multe ori, infarctul este semnul cel mai evident – și grav – simptom al unei afecțiuni a vaselor de sânge. Tocmai pentru aceasta, cardiologii recomandă efectuarea din timp a controalelor medicale și alegerea unui stil de viață sănătos. Acesta ar include renunțatul la fumat, o alimentație corespunzătoare și activitatea fizică regulată.

„Când vorbim despre inimi, ne gândim în special la iubire. Și pentru noi (medicii – n.r.) este, ca și pentru restul lumii: inima este un organ care are și această semnificație, dar pentru mine, ca și cardiolog, are și o semnificație mai largă. În sensul că este un organ complex, unul miraculos, nu doar pentru că face parte din obiectul specialității mele. (…) Când avem o emoție mai puternică, de exemplu, simțim mai mult bătăile lui. Poate atunci simțim că «avem» inimă, că în rest își cam face treaba în liniște”, a început dr. Anda Pescariu.

Ce sunt infarctul și infarctul miocardic și care ar fi diferența între cele două? Ne explică același medicul cardiolog: „Un infarct este un accident vascular. Avem teoretic un vas la care este blocat fluxul. Un infarct nu îl găsim neapărat doar la nivelul teritoriului coronar, la nivelul vaselor inimii. Îl putem găsi și la vasele cerebrale – nivelul capului –, îl putem găsi și la nivelul picioarelor, mâinilor, îl putem găsi și la nivelul circulației din organele interne. În general, când oamenii vorbesc de infarct, se subînțelege că vorbesc de infarctul de miocard, acest mușchi al inimii. Mai exact, însă, infarctul de miocard reprezintă un accident vascular – adică un blocaj – la nivelul unei artere care irigă mușchiul miocardic, mușchiul inimii”.

Infarctul miocardic ar reprezenta, de fapt, „cireașa de pe tort”, ultima etapă de manifestare a unei boli. Semnul distinct al acestuia este durerea retrosternală (în spatele sternului, osul pieptului) tipică, de intensitate foarte mare, care s-ar simți ca „arsură”, sau „o gheară”. Această durere are durată lungă, de peste 30 de minute, și nu cedează la administrarea sublinguală (sub limbă) de nitroglicerină, explică medicul.

Important la apariția unui infarct – miocardic sau nu – este timpul care se scurge de la momentul apariției durerii. Tocmai de aceea, atunci când întâlnim o persoană care suferă o astfel de afecțiune, dr. Anda Pescariu ne recomandă să sunăm urgent la 112, pentru a fi trimisă o ambulanță dotată cu defibrilator cardiac extern, astfel încât pacientul să fie transportat urgent, în condiții optime, într-un spital cu secție de cardiologie. O greșeală ar fi să îl transportăm cu mașina proprie.

Totuși, cum putem preveni apariția infarctului și a celorlalte afecțiuni coronariene? În primul rând, potrivit medicului cardiolog, trebuie să înțelegem că, de-a lungul timpului se poate instala „boală tăcută” numită ateroscleroză, care este dată de pierderea elasticității vasele de sânge. Se formează cheaguri, și, „cheag peste cheag ajunge să producă o obstrucție”.

Cei mai periculoși factori de risc pentru pierderea elasticității vaselor ar fi fumatul și alimentația. Primul, pentru că face vasele de sânge mai rigide în mod direct, de-a lungul timpului. Al doilea, prin apariția diabetului zaharat, a obezității și a creșterii nivelului de colesterol. Ar mai exista și factori de risc pe care nu îi putem influența, cum ar fi vârsta, sexul sau predispoziția genetică.

Dr. Anda Pescariu vine și cu recomandări pentru cei care doresc să se ferească de astfel de afecțiuni: „Indiferent de vârstă, cred că trebuie să aibă grijă la regimul alimentar, să aibă activitate fizică regulată, să facă toate controalele profilactice. (…) Cei care au cele mai mici indicii că ceva nu ar fi în regulă cu inima lor, cele mai elementare simptome, nu trebuie să le aștepte pe cele grave ca să vină și să consulte sfatul medicului cardiolog”.

În ceea ce privește tratamentul, cu mici excepții, acesta nu este unul de scurtă durată, ci trebuie urmat toată viața.