La revedere cărți de hârtie, salut ecrane de calculator!!!

Nu numai adulții iși petrec o mare parte din timp in fata ecranelor ci și copii noștri cresc într-o lume digitală. Consiliul Vederii din America estimează că 28% dintre oameni petrec mai mult de 10 ore pe zi la vizualizarea afișajelor digitale. Acest lucru a dus la un fenomen nou numit “sindromul vederii computerizată”. Aproximativ 40% dintre adulți și 80% dintre adolescenți prezintă simptome vizuale cauzate de display-urile electronice, spune Dr. Ana-Maria Misici, medic specialist oftalmolog la Clinicile Medici’s Timișoara.

În ce constă sindromul vederii computerizate?

Cuprinde un grup de semne și simptome caracteristice care pot fi defalcate în trei grupe principale: manifestări extraoculare, acomodative și oculare.

Manifestările extraoculare sunt în principal musculo-scheletale și includ rigiditatea gâtului, dureri de cap, dureri de spate și dureri de umăr. Aceste simptome sunt de obicei exacerbate de amplasarea greșită a ecranelor și poziția vicioasă la birou.

Manifestările acomodative sunt cauzate de efortul susținut pentru convergență in cazul privirii la distanțe mici (distanța pană la calculator) in care efortul acomodativ este maxim. Perioadele prelungite de privire la aproape pentru telefoane, tablete pune stres pe sistemele de acomodare și convergență, conducând la aparitia vederii incețosate și chiar diplopie.                                               

Manifestările oculare, problemele de suprafață oculară sunt, de asemenea, un element comun al sindromul și rezultă din frecvență scazută de clipire și oboseală care duce la evaporarea lacrimilor și apariția ochilor uscați. Această componentă poate fi agravată de condițiile de mediu frecvent intalnit  in birouri, precum aerul condiționat sau nivelul scăzut de umiditate.

Vizita la oftalmolog – când trebuie să o facem?

Deși sindromul vederii la calculator poate apărea și la copii, printr-un examen oftalmologic complet vă asigurați că erorile refractive sunt identificate și corectate la timp si totodată verificați dacă tinerii au o vedere binoculară normală și o suprafață oculară sănătoasă. Copii care clipesc constant când se concentrează la teme, sau se frecă la ochii când citesc, pot prezenta semne de încordare a ochilor. Dacă semnele sau simptomele sunt aparente atunci vizita la oftalmolog este indicată.

Alte preocupări comune cu privire la expunerea crescută la ecranele computerului sunt legate de distrugerea progresivă a straturilor retinei și riscul de a induce miopie. Cu privire la miopie, combinația de lucru la aproape cu mai puțină activitate în aer liber în lumina normală a soarelui s-a dovedit a fi asociat cu creșterea riscului de progresie a miopiei.

În loc de concluzie.

Fara îndoială calculatoarele, telefoanele mobile și tabletele sunt aici pentru a ne face viața mai usoară, deci înțelegerea, limitarea și gestionarea efectelor adverse sunt importante.

 

Sursa: ziuadevest.ro

http://www.ziuadevest.ro/cronicile-medicis-ce-ar-trebui-sa-stim-despre-sindromul-vederii-la-calculator-svc/?fbclid=IwAR1e0TNAiioco6Zd4seEaMKa7Afa7cKehO-PkwHcmn_qaHWmyz1hRfrnRo0