https://expressdebanat.ro/despre-cladirile-valoroase-ale-timisoarei-si-istoria-lor-cladirea-medicis-noblete-cu-parfum-interbelic/

Chiar dacă actualmente reprezintă o clinică medicală, construcția Medici’s este una cu o poveste aparte, parcă proiectată în alte timpuri și presărată cu un farmec special, care îmbină armonios elementele istorice cu cele contemporane.

De numele celebrului arhitect Karoly Fenyves sunt legate mai multe clădiri reprezentative ale Timișoarei și Aradului, cel mai celebru fiind Palatul Fenyves din Arad, decorat cu scene alegorice în altorelief, încununat cu semnul francmasoneriei de deasupra porții pietonale. Simbolistica în bazorelief se regăsește și pe actuala clădire a Clinicilor Medici’s Timișoara, de pe Strada Dimitrie Paciurea, proiectată și construită de către acesta.

Clădirile proiectate și construite de arhitectul Karoly Fenyves sunt ușor de recunoscut, deoarece au ceva aparte, care le deosebește de celelalte case ale momentului. […] Talentul și grija pentru detalii sunt evidente. […] Casele sunt bine proporționate, elegante și se bazează cromatic pe contrastul dintre tencuiala galbenă-bej și cărămida roșie. Dacă Fenyves nu ar fi avut echipa sa de meșteri buni, coordonați de el în cadrul firmei de construcții, ar fi fost foarte greu pentru el să realizeze clădiri cu decorații de o calitate atât de bună. […] Arhitectul a realizat, în prima jumătate a secolului XX, clădiri valoroase, care fac parte astăzi din patrimoniul construit al orașelor Timișoara și Arad”. (Sursa: culturatimis.ro).

Clădirea a suferit o restaurare completă între anii 2006-2012, sub coordonarea arhitectului Cristian Costache și a designerului Corina Saftescu (Cass Design). Întreaga structură a clădirii a fost reconsolidată, conform normelor actuale de protecție la seism. S-au refăcut hidroizolațiile, șarpanta și toate sistemele interne de utilități. Tâmplăria exterioară a fost recondiționată, păstrând integral piesele originale ale clădirii.

Strada Dimitrie Paciurea se află în zona ultracentrală a Timișoarei. Pornește chiar din spatele Prefecturii, de pe Strada Filipescu și se afundă printre copaci cu frunziș generos, tufișuri ornamentale și clădiri care amintesc de alte vremuri. Pe la jumătatea străzii, la numărul cinci, o clădire cochetă pe patru nivele, cu arhitectura specifică Timișoarei interbelice, găzduiește una dintre Clinicile Medici’s, precum și Consulatul Onorific al Mexicului la Timișoara. Privită din exterior, clădirea are o anumită noblețe discretă, de bun simți. Dimensiunile sunt decente, alături de culorile pastelate, vitralii, iluminatul nocturn și o mică gradină în stil englezesc. Totul are o distincție și o eleganță aparte, îmbinând arta și bunul gust cu discreția și simplitatea.

Primii pași făcuți înăuntrul clădirii continuă să aducă noi surprize plăcute, despre un alt mod în care poate fi gândit spațiul și armonia. Culori calde, plante exotice, lumini discrete, muzică ambientală, fotolii comode de piele, galerie privată de artă. Și chiar este o reală galerie de artă, care a găzduit colecțiile unor artiști consacrați sau ale unor tinere talente: Angela Szabo, Gloria Vreme Moser, Lucia Kolla Stoica, Eugen Răduț, Sorin Nicodim, vernisajele reunind oameni de cultură, manageri și profesioniști din diverse domenii. Nimic nu amintește de răceala specifică unei unități medicale. Pare mai degrabă o atmosferă de salon aristocrat sau de cafe lounge, în care vii să te simți bine, iar, cel mai important, SĂ TE FACI bine!