Botoxul, ca tratament al nevralgiei de trigemen
”Când spunem botox ne gândim de obicei la frumusețe. Nu greșim, dar botox-ul mai are și alte aplicații… Studii recente, solid fundamentate științific, au dus la concretizarea unor noi metode terapeutice pe bază de botox. Ele tratează nevralgia de trigemen alături de alte afecțiuni și dureri faciale sau dureri de cap precum migrena. În acest context, înfrumusețarea rămâne un efect secundar, dar nu de neglijat dacă elimină câteva riduri și aduce un zâmbet mai luminos„, spune Dr. Marius Sintean, medic primar ATI, cu competență în Terapia Durerii la Clinicile Medici’s Timișoara.
Dr. Marius Sintean are o experiență de peste 7 ani în mari clinici de Terapia Durerii din Statele Unite ale Americii și din Regatul Unit.
Nevralgia de trigemen este o afecțiune dureroasă, severă, cronică, la nivelul feței și de regulă pe o singură parte, implicând maxilarul superior sau/și mandibula ori fruntea.
Aceste zone ale feței sunt inervate senzitiv de nervul trigemen care transmite și durerea din aceste părți ale feței. La începtut durerile sunt ușoare și de scurtă durată, pasagere, dar în timp ele se pot croniciza devenind severe, dese, de foarte mare intensitate încât în cazuri extreme anumiți pacienți pot avea gânduri suicidale. Durerile pot fi declanșate de spălatul pe dinți, bărbierit, machiaj sau chiar un curent de aer rece; ele se manifestă ca un șoc electric, lovitură de cuțit, arsură care poate dura secunde sau minute bune – aceste atacuri dureroase evoluează și se pot grupa în episoade dureroase pe perioda mai multor zile, săptămani sau luni. Din fericire există și tratament.
Cauzele nevralgiei trigeminale sunt legate de iritarea nervului trigemen.
Femeile sunt afectate mai mult decât barbații. În general cauza este o iritație a nervului fie intracerebral, fie la baza cutiei craniene. Durerile pot fi declanșate de compresiunea unor tumori, dilatarea unor mici vase arteriale periganglionare, accidente vasculare cerebrale, scleroza multiplă, leziuni traumatice sau chirurgicale inclusiv la nivelul feței. Rezultă importanța deosebită a unui diagnostic corect care dincolo de examenul neurologic presupune o investigație de rezonanță magnetică nucleară și depistarea factorilor declanșatori ai crizei dureroase.
Medicina durerii, în contextul cronic, agravant al nevralgiei, ajută la detalierea diagnosticului și oferă un echilibru între medicație, tratamentul intervențional minim invaziv și actul chirurgical. Datorită cauzelor diferite ale nevralgiei de trigemen, nu există un singur tratament care să rezolve boala nici în exclusivitate și nici în totalitate. În plus procedurile intervenționale (infiltratii cu glicerol, compresiune cu balon, radioablație) sau chirurgicale (minidecompresiune vasculară sau radiochirurgie stereotactică “Gamma Knife”) au riscuri semnificative iar rezultatele pot fi doar temporare. Totuși, din fericire, marea majoritate a pacienților pot controla mulțumitor nevralgia cu o medicație adecvată (de tipul carbamazepinei).
Soluția de mijloc? Relativ de dată recentă, tot mai multe studii arată că botox-ul are rezultate foarte bune în tratamentul nevralgiei de trigemen, reducând intensitatea și frecvența episoadelor dureroase, mai ales atunci când medicația uzuală nu mai face față.
Comenteaza