Ce trebuie sa stim despre rana pe col?
”Foarte multe femei iau acest diagnostic ca o fatalitate asociindu-l cu existența unui cancer de col uterin. Ceea ce trebuie să știe pacientele este că, majoritatea leziunilor sunt benigne și vor trece ulterior de la sine sau în urma tratamentului corespunzător. Extrem de important în ceea ce privește evoluția rănii de col este diagnosticul precoce”. Despre toate aceste aspecte ne vorbește Dr Oana Lovin, medic primar obstetrică ginecologie la Clinicile Medici’s Timisoara.
Rana pe col sau cervicita cronică reprezintă o leziune diagnosticată în urma examenului clinic ginecologic și este, în majoritatea cazurilor, o stigmată a unor inflamații ale colului uterin netratate sau tratate necorespunzător de-a lungul timpului.
Cea mai frecventă cauză a acestei inflamații este o infecție. Infecțiile care duc la cervicită se pot transmite în timpul activității sexuale, dar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Cervicita este fie acuta, fie cronica.
Cervicita acută implică un debut subit al simptomelor, iar cea cronica durează mai multe luni. Cervicita acuta se datorează de obicei unei infecții cu transmitere sexuală, cum ar fi: herpesul simplex sau herpesul genital, chlamydia, tricomoniaza, gonoreea.
Infecția cu HPV care a progresat poate cauza inflamația colului uterin și este de regulă un semn ulterior al cancerului de col uterin sau al unei forme precanceroase a bolii.
Simptomatologia și complicațiile unei răni pe col
De obicei pacientele nu relatează nicio acuză. Secreția vaginala poate fi ușor modificată, pot apărea sângerări intermenstruale (spotting), iar apariția durerii pelvine, lombare, durerii în timpul actului sexual, a menstruațiilor abundente denotă o evoluție a infecției cu afectarea anexelor. Inflamația locală antrenează infertilitatea prin modificările de la nivelul colului, împiedicând trecerea spermatozoizilor.
Diagnosticul răni pe col
Modificările la nivelul colului uterin se observă prin examenul clinic cu valve. În funcție de suspiciune, medicul poate adăuga coloranți vitali, poate indica colposcopia și efectuarea unei biopsii. Se recoltează secreție vaginala pentru diagnosticul etiologic și se realizează un examen Babeș Papanicolau pentru a analiza modificările microscopice celulare. O suspiciune de infecție HPV va duce la recomandarea de genotipare HPV.
Medicul poate decide totodată să ia o mostră din secreția de pe colul uterin al pacientei. Apoi această mostră va fi examinată la microscop pentru a se verifica dacă există semnele unei infecții care ar putea include candidiaza (infecția cu Candida albicans) și vaginoza bacteriana. Pacienta ar putea fi testată și pentru boli sau infecții cu transmitere sexuală, cum este tricomoniaza. Dacă ai o boala cu transmitere sexuala, vei avea nevoie de tratament pentru ca cervicita să se vindece.
Care sunt pașii terapeutici?
1. Tratament etiologic medical: se vor prescrie după etiologie antibiotice locale și/sau sistemice, ovule epitelizante, și un tratament pentru partenerul sexual.
2. Re-evaluare: la încheierea tratamentului medicul va urmări evoluția leziunii. Astfel, dacă s-a obținut remisia leziunii se recomandă evitarea factorilor de risc pentru apariția unei noi răni pe col / a unei infecții cervicale și re-evaluare la 6 luni pentru siguranță. În cazul în care leziunea persistă se repetă colposcopia cu biopsie, iar tratamentul este chirurgical și se încearcă excizia țesutului modificat; după noile protocoale de tratament se indică electrorezecția cu ansă diatermica (ERAD) și conizația în caz de leziuni extinse.
Daca examenul PAP și biopsia indică leziuni precanceroase se începe direct cu tratamentul chirurgical.
De reținut!
Tratarea adecvată a unei cervicite acute va elimina riscul apariției acestor leziuni.
Vindecarea unei răni pe col nu previne reapariția alteia! De aceea, examenul ginecologic periodic este atât de important și pe lângă tratamentul medical trebuie avută în vedere și adoptarea unui comportament sexual și igienico-sanitar sănătos.
Articol: ” Ce trebuie sa stim despre rana pe col ”
Autor: Dr Oana Lovin
Specialitate: Ginecologie-Obstetrica
Programari online: https://mobile.meddiq.ro/client/
Comenteaza