Inteligența artificială este conectată cu inteligența specialiștilor de la Clinicile Medici’s din Timișoara. Cu ajutorul acestui tip de tehnologie, o simplă radiografie este transformată într-o investigație de performanță, care îi ajută pe medici să îi monitorizeze chiar și pe pacienții vindecați de COVID-19.
Medicul Adrian Bădescu, și CEO-ul Clinicilor Medici’s, a explicat care sunt beneficiile acestui tip de investigație și de ce este recomandată în cazul persoanelor care s-au vindecat de noua boală respiratorie.
„În principiu vorbim de radiografii pulmonare. În momentul de față există o tehnologie dezvoltată de o echipă din Timișoara care preia imaginile radiologice și le prelucrează cu ajutorul inteligenței artificiale. Softul recunoaște automat anumite tipuri de modificări de pe radiografii, chiar dacă sunt minore sau foarte discrete. De asemenea, poate să modifice anumite lucruri tocmai pentru ca aceste modificări să fie evidențiate foarte bine. Este un ajutor foarte mare pentru stabilirea diagnosticului, deoarece de pe o radiografie ar putea scăpa anumite modificări minore. De precizat este că decizia tot a medicului este. Nu softul pune un diagnostic, ci doar evidențiază foarte bine respectivele modificări. Una dintre beneficiile acestui tip de tehnologie este monitorizarea pacienților după ce au fost vindecați de Covid-19. În timpul Covid-19 este recomandat Computer Tomograful, pentru că sensibilitatea este mult mai mare și vezi anumite modificări, dar în același timp, rata de radiații este mult mai mare. După perioada de boală, se recomandă ca, în următoarele trei luni, pacientul să fie monitorizat. Să nu rămână sechele, să nu apară probleme, iar la o lună sau la două luni după boală este recomandată radiografia. Abia peste trei luni ar trebui să se facă un CT. Astfel, în primele două luni, beneficiul respectivei radiografii, realizate prin intermediul inteligenței artificiale, este enorm. Softul determină foarte bine anumite sechele sau modificări și le și compară. Adică, radiografia efectuată, la două luni de la vindecare, poate fi comparată cu cea realizată la o lună”, a explicat medicul Adrian Bădescu.
Monitorizarea de la domiciliu a pacienților cu COVID-19
Specialiștii Medici’s asigură, prin intermediul platformei de telemedicină a clinicii digitale „Medici’s Online”, monitorizarea permanentă, de la domiciliu, a pacienților cronici cu afecțiuni cardiace, respiratorii, diabet sau obezitate.
De asemenea, este asigurată și monitorizarea de la domiciliu a pacienților cu forme ușoare și asimptomatice de COVID-19.
Monitorizarea în sine se face prin intermediul unor aparate medicale (device-uri), extrase parcă din filme SF. Acestea pot fi achiziționate la valori foarte accesibile, cuprinse între 240 și 580 lei. Urcând până la 1.850 lei, în cazul aparatelor complexe, multifuncționale (ECG, pulsoximetru, termometru), un preț mult inferior comparativ cu un smartphone.
Aceste device-uri se conectează simplu, în timp real, prin telefonul personal, la platforma de telemedicină a clinicii medicale. Informațiile sunt analizate zilnic de personalul medical, sistemul având implementat și o alertă de urgență, pe parametrii activi.
„Noi efectiv monitorizăm evoluția pacientului și vedem dacă scade saturația în oxigen, dacă crește. Sunăm, atenționăm pacientul sau îl trimitem la spital dacă evoluția acestuia nu este una bună. Sunt mai multe avantaje. În cazul pacienților cardiaci, monitorizările pe ECG sunt spectaculoase. Un pacient poate să locuiască într-un sat din Caraș-Severin, în munți și clinica din Timișoara să monitorizeze, în timp real, toată evoluția pacientului aflat acolo. Sunt niște device-uri foarte simple, sunt foarte ușor de folosit. Dacă sunt modificări cu mult în afara unor limite normale, se trimit inclusiv alerte”, a mai explicat Adrian Bădescu.
Abonamentele de monitorizare activă pornesc de la 83 lei pe lună și pot urca până la 250 lei pe lună, pentru abonamentele familiale. Pentru comenzi și informații se pot trimite solicitări la: office@medicis.ro
Comenteaza