”Avortul medicamentos este o procedură nechirurgicală și se realizează prin administrarea unei substanțe care are efect anti-progestativ, fapt ce duce la oprirea sarcinii în evoluție, combinată cu administrarea unei substanțe care are efect de stimulare a contracțiilor uterine, ceea ce duce la eliminarea sarcinii din uter”, arată Dr. Oana Lovin, medic primar Ginecologie- Obstetrică la Clinicile Medici’s Timișoara.

Când este indicat avortul medicamentos?
Avortul medicamentos poate fi luat în considerare în mai multe situații particulare: în sarcinile foarte mici (până la a 7-a săptămână de gestație); atunci când pacienta are obezitate severă și dacă nu prezintă factori de risc cardio-vasculari; atunci când sunt prezente malformații uterine sau uter fibromatos sau dacă a avut intervenții chirurgicale la nivelul colului uterin; atunci când femeia vrea să evite o intervenție chirurgicală.

Contraindicațiile avortului medicamentos
Avortul medicamentos nu mai trebuie luat în considerare atunci când: (1) sarcina este prea avansată (de obicei se poate face între șapte și nouă săptămâni de la ultima menstruație); (2) gravida are un risc crescut de ruptură uterină; (3) gravida suferă de alte afecțiuni precum hipertensiunea arterială, diabet, boli cardiovasculare sau anumite boli ale vaselor de sânge, afecțiuni grave ale ficatului, rinichilor, boli pulmonare sau cele care prespun convulsii necontrolate; (4) gravida urmează tratament cu anticoagulante; (5) gravida nu poate consulta medicul după avortul medicamentos; (6) gravida manifestă alergii la medicamentele utilizate in avort; (7) dacă sarcina intrauterină nu a fost confirmată prin test de sarcină și/sau ecografie.

Pregătirea pentru un avort
Medicul specialist va evalua starea de sănătate a gravidei și va solicita detalii legate de istoricul său medical, va confirma sarcina în urma unui examen fizic, va face o ecografie pentru a stabili vârsta sarcinii și pentru a stabili că sarcina nu este una extrauterină sau molară, va face teste de sânge și urină și îi va explica în ce constă procedura. Acest tip de avort nu implică vreo intervenție chirurgicală sau anestezie. Procedura se poate face fie în cabinetul medicului specialist sau într-o clinică.

Ceea ce trebuie sa știți!
Este că succesul procedurii (întreruperea sarcinii) nu apare la 100% dintre paciente ci la 95% dintre ele. În cazul eșecului procedurii medicamentoase adică neîntreruperea cursului sarcinii sau avortul incomplet, poate fi nevoie de o procedură chirurgicală pentru întreruperea sarcinii sau evacuarea resturilor (de regulă prin chiuretaj uterin sau aspirație uterină).

Riscuri și complicații
În cazul avortului medicamentos pot să apară diverse riscuri semnificative, inevitabile. Majoritatea sunt ușor de tratat și rareori au efecte negative pentru sănătate, pe termen lung. Printre acestea se enumeră: eșecul procedurii; greață, vărsături, diaree, dureri de cap, amețeală, febră, frisoane; dificultăți în eliminarea
produsului de concepție – în cazul în care sarcina a fost întreruptă dar o parte din țesutul sarcinii nu poate fi expulzat din uter; infecție; sângerări prelungite după avort; dureri în timpul procedurii.
Momentul de după…
După avort, o femeie ar putea experimenta diverse emoții, cum ar fi: ușurare, sentimentul pierderii, tristețe, furie. Aceste sentimente sunt normale. Se va lua în calcul discuția despre aceste sentimente, cu un psihoterapeut.