„Companiile se străduiesc foarte mult să își realizeze un mediu curat și sigur de lucru” apreciază specialiștii Medici’s din Timișoara, care au elaborat un ghid plin cu informații legate de managementul cazurilor de coronavirus, apărute în cadrul unor companii.

Medicul Adrian Bădescu, CEO-ul Clinicilor Medici’s din Timișoara, a spus că majoritatea companiilor nu numai că se conformează normelor sanitare impuse de autorități, ci încearcă să găsească cele mai rapide soluții pentru a evita apariția unui focar.

„Companiile se străduiesc mult mai mult decât alte organizații să își realizeze un mediu curat și sigur de lucru. Din motivul acesta sunt rare cazurile de focare din companii, pentru că se implică și iau măsuri. Dacă apare un focar al unui cluster de peste trei persoane, DSP-ul intervine automat. Este firesc că dacă autoritățile văd că o companie este eficientă și ia măsuri înainte să intervină DSP-ul, probabil că DSP-ul e puțin mai relaxat. Dar este foarte important ca o companie să fie proactivă.”, a spus Adrian Bădescu.

Dacă o companie se închide, zeci sau sute de oameni rămân fără loc de muncă, cel puțin pentru 14 zile sau chiar mai mult, iar asta afectează economia, dar și viața noastră de zi cu zi, aspect pe care medicul a ținut să-l accentueze:

„Pentru că gestionăm foarte multe companii, în jur de 400, în special în zona de vest, am elaborat un ghid în folosul strict al companiilor și instituțiilor, un ghid de COVID-19, cu îndrumări foarte simple. Are 48 de pagini, cu foarte multă parte vizuală și prezintă pas, cu pas ce ar trebui o companie să facă. Dacă am un caz de COVID în companie, trebuie să știu care sunt pașii rapizi pe care trebuie să îi urmez. Am stat alături de fiecare companie. Primul caz de COVID dintr-o companie este puțin dramatic și din punct de vedere psihologic. Oamenii își dau seama că cineva de lângă ei are COVID, încep să își pună problema dacă au și ei, apare panica, iar o gestionare bună a cazurilor limitează extinderea infecției și, în același timp, oferă și o încredere oamenilor că situația este gestionată și nu este în derivă.”, a explicat Adrian Bădescu.

Companiile se pot adresa clinicii pentru a primi ghidul electronic, împreună cu licența de utilizare.

Ghidul a fost realizat în consens cu Ghidul UE: „Covid-19 – Înapoi la locul de muncă, adaptarea locurilor de muncă și protejarea lucrătorilor”, elaborat de European Agency for Safety and Health at Work, Ghidul Internațional Labour Organization: „An employers’ guide on managing your workplace during COVID-19” și Ghidurile World Health Organization: „Country & Technical Guidance – Coronavirus Disease (Covid-19)”.

Ghidul prezintă recomandări generale, fără a avea un caracter obligatoriu, dar îi ajută pe angajatori să își păstreze sănătatea și siguranța în mediul de lucru, în condiții de epidemie.

Informațiile suplimentare se pot obține la adresa de email: office@medicis.ro.