Sindromul de ochi uscat are o incidență tot mai mare în populație, având ca și cauze favorizante stilul de viață, poluarea, climatizarea, utilizarea îndelungată a display-urilor (telefoane, tablete, monitoare, televizoare). Incidența acestei afecțiuni crește cu vârsta, având o prevalență crescută la populația de peste 50 de ani, mai frevcent la femei. Alarmant este faptul că doar una din patru persoane cu sindrom de ochi uscat se adresează unui medic specialist.

Sindromul de ochi uscat are un impact negativ asupra vietii de zi cu zi

60% dintre persoanele cu sindrom de ochi uscat prezintă simptome zilnice. Dintre acestea, mai puțin de jumătate au acuze de mai multe ori pe zi„, spune Dr. Georgiana Șuță, medic specialist oftalmolog la Clinicile Medici’s Timișoara.

Lacrimile și importanța lor.

Suprafața ochiului este umezită de lacrimi, filmul lacrimal având o importanță mare în asigurarea protecției, nutritiei și curățirii continue a suprafeței oculare prin îndepărtarea impurităților din mediu, deșeurilor de metabolism și a celulelor descuamate.

Filmul lacrimal este format din trei straturi: stratul lipidic secretat de glandele meibomiene, ce întârzie evaporarea stratului apos și asigură stabilitatea filmului lacrimal, stratul intermediar (apos), produs de glanda lacrimală prinicipală, având funcții enzimatice, antibacteriene și un strat profund de mucină produs de celulele mucipare. Clipitul, care în mod normal se efectuează reflex, de 12-14 ori pe minut, asigură distribuția lacrimilor pe suprafata oculară, într-un mod uniform, atât pe conjunctive cât și pe cornee.

Creșterea evaporării, alterarea distribuției normale a filmului lacrimal are ca si posibile cauze: aerul condiționat, ventilația, poluarea, fumatul, căldura excesivă, purtarea lentilelor de contact, fixația prelungită (lucru prelungit la calculator, statul excesiv la volan etc). Filmul lacrimal  poate fi influențat și de următorii factori: vârsta, modificările hormonale (menopauza, deficitul androgenic), trauma (chirurgicală), inflamațiile, infecțiile, bolile autoimune (sindromul Sjogren), carența de vitamina A, chirurgia refractivă, lentilele de contact, anestezia locală, unele medicamente (anxiolitice, antidepresive, neuroleptice, antihistaminice, betablocante, diuretice, retinoide), anomaliile palpebrale (ectropion, lagoftalmie), cicatrici retractile sau disfuncții primare sau secundare ale glandelor meibomiene: blefarita cronică, dermatita seboreică, alergia cronica.

Ce se întamplă în sindromul de ochi uscat?

Pacienții acuză frecvent simptome precum: disconfort, senzație de corp străin (“nisip în ochi”), arsură, ochi obosiți, disconfort în mediul de lucru, intoleranță la folosirea lentilelor de contact. De asemenea, pacienții mai acuză: ochi roșu, tulburări de vedere (vedere încețoșată), pleoape lipite la trezire (dacă se asociaza și blefarita), fotofobie. Adesea acuzele sunt  similare cu cele din conjunctivita cronica. Simptomele pot fi exacerbate de factori de mediu (aer conditionat) iar cand se asociază cu gura si mucoase uscate apare suspiciunea unei afecțiuni complexe, sindromul Sjogren.

Ce se întâmplă dacă nu mergem la medic?

Ochiul uscat poate avea impact negativ asupra activitatilor cotidiene. Cititul, utilizarea computerului, condusul, privitul la TV, socializarea la diverse evenimente, pot fi afectate de sindromul ochiului uscat.

În absența tratamentului pacienții pot avea o evoluție nefavorabilă, cu risc de complicații corneene, până la pierderea vederii în cazurile foarte severe, cu eroziuni, ulceratii, keratinizare. 

De obicei evoluția este favorabilă sub tratament, iar calitatea vieții se îmbunătățește considerabil. 

Tratamentul frecvent are la bază administrarea de lacrimi artificiale în sacul conjuctival conform prescriptiei medicului oftamolog. Este indicat ca lacrimile artificiale să fie pe bază de acid hialuronic și fără conservanți. Rolul lor este de a asigura lubrefierea crescută a suprafeței oculare, protecția de lungă durată și reechilibrarea hidroelectrolitică (prin conținutul de săruri minerale),  asigurând vindecarea suprafeței oculare.

 

https://debanat.ro/2019/07/cum-se-manifesta-sindromul-de-ochi-uscat_260741.html