Dr. Alina Bălăceanu
Medic specialist în alergologie și imunologie clinică
Alergia la ambrozie nu este o banală viroză, nu trece de la sine, iar ignorarea simptomatologiei duce la complicații severe. Este esențială prezentarea promptă la medic pentru un diagnostic și un tratament eficient!
Semnele de alertă ale alergiei la ambrozie
Strănutul în salve, secreția nazală apoasă, obstrucția nazală, mâncărimea și înroșirea nasului și ochilor, lăcrimarea și reducerea mirosului… Toate acestea sunt simptome ale ALERGIEI cauzate de AMBROZIE. Semnele sunt de regulă mai accentuate dimineața, în zilele însorite și în cele în care bate vântul. O altă caracteristică este că se repetă periodic în sezonul de polenizare. În cazuri severe pot apărea simptome mai grave, asemănătoare astmului bronșic – tusea seacă, respirația șuierătoare, senzația de sufocare. Uneori pot apărea manifestări ale urticariei și dermatitei de contact la nivel cutanat, cu mâncărime, înroșire, erupție, edem. Calitatea vieții persoanelor afectate scade considerabil. Sunt perturbate activitatea zilnică și somnul, apărând indispoziția, iritabilitatea, oboseala.
Cum tratăm alergia la ambrozie
Prevenția. Principala măsură de tratament este profilaxia expunerii la polen, prin limitarea activităților în aer liber în zilele cu concentrații crescute de polen, evitarea aerisirii locuinței în timpul perioadei de polenizare, evitarea uscării hainelor în aer liber (granulele de polen se pot depune pe acestea), utilizarea filtrelor de polen și a aparatelor de aer condiționat, purtarea ochelarilor de soare pentru limitarea contactului cu polenul în zona ochilor, purtarea unor măști faciale speciale dotate cu filtru de polen.
Tratamentul. Medicamentele vor fi prescrise doar de către medic, în funcție de localizarea și gravitatea simptomelor (antihistaminice, corticosteroizi locali, decongestionante locale, imunoterapia specifică). Eficacitatea tratamentului diferă de la un pacient la altul și nu are efect după întreruperea acestuia.
Ce este ambrozia și ce responsabilitate socială avem
Ambrozia (denumire populară iarbă de paragină), este o plantă perenă, cu răspândire agresiv-invazivă, originară din America de Nord. Prezența ei in Europa a fost semnalată în Germania în 1863, iar in Romania în 1910 (Orșova). Semințele ambroziei rămân în sol până la 40 de ani. Perioada de polenizare este lungă, de la sfârșitul lunii iulie până la sfârșitul lunii octombrie. Mai și iunie, când planta se află în stare vegetativă, fără a elibera polen, înseamnă perioada optimă în care se poate face eradicarea plantei. De la an la an, tot mai multe persoane dezvoltă alergie la ambrozie, iar vârsta de debut a simptomelor este tot mai mică. În majoritatea țărilor europene ambrozia a fost declarată plantă de carantină. Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să ne implicăm pe termen lung în lupta împotriva ambroziei.
Suspectăm o alergie. Ce vom face
Strănuturi repetate, nas care curge sau lăcrimări deranjante apărute în lunile de vară-toamnă? Este un semnal de alarmă. Alergia la ambrozie nu este o banală viroză, nu trece de la sine, iar ignorarea simptomatologiei duce la complicații severe. Este extrem de important să solicitați ajutor specializat unui medic alergolog, pentru un diagnostic corect și un tratament eficient care să vă protejeze de complicații grave.
Comenteaza