Pentru că una dintre măsurile de a preveni infecția cu COVID-19 este spălatul mâinilor, mai des decât de obicei, folosind săpun și dezinfectant, ne confruntăm cu apariția dermatitei de contact de cauză iritativă. Ce este dermatita de contact și cum poate fi ea prevenită sau tratată? Ne răspunde Dr. Marioara Bolocan, medic specialist dermatovenerolog la Clinicile Medici’s Timișoara

Mă mănâncă pielea, am dermatită de contact?

Dermatita de contact prin iritație este o boală de piele care produce mâncărime, roșeață, mici vezicule cu conținut lichid, vezicule care se sparg și cruste. După cum sugerează și numele, dermatita de contact apare după ce pielea unei persoane intră în contact cu o substanță cu proprietăți iritative. Pielea în mod normal este acoperită cu un film hidrolipidic protector care este produs de celulele din stratul superficial al pielii și secreția glandelor sebacee și a glandelor sudoripare. Filmul hidrolipidic are rol de lubrifiere, asigurând atât suplețea pielii cât și protecție chimică și biologică. Se cunoaște că pH-ul acid conferă filmului hidrolipidic proprietăți bacteriostatice, fungistatice și putere tampon de neutralizare a substanțelor alcaline.

Cum de manifestă?

Spălatul excesiv al mâinilor folosind săpunuri alcaline sau detergenți și folosirea de dezinfectanți determină, în scurt timp, uscarea si crăparea pielii la locul de contact, în special dosul mâinilor. Ulterior, pielea devine roșie și se acoperă de mici vezicule cu conținut lichid. După un timp veziculele cu conținut lichid se rup și se usucă formând cruste, urmând ca apoi acestea să se desprindă lăsând pielea de un roșu neted și lucios. Încă de la începutul afecțiunii și pe parcursul acesteia, aceste modificări se însoțesc de senzația de mâncărime.

Ce trebuie să facem?

Pentru a preveni apariția și agravarea dermatitei de contact prin iritație este recomandat să folosim creme cu efect reparator de 2-3 ori /zi. Dintre cele mai eficiente creme pe care le putem găsi în farmacii sau în magazinele online sunt: Dermalibur+ Barrier, Cicaderm Barrier, Cicalfate cremă, Cicabio cremă, Cicaplast balsam B5 sau CeraVE cremă.

Dacă suntem în situația în care au apărut acele mici vezicule cu lichid sau dacă acestea s-au spart și s-au uscat, pentru a reduce senzatia de mâncărime ar trebui să luăm un antihistaminic oral (Aerius, Xyzal, Tamalis, Claritine), la recomandarea medicului, în funcție de cât de tare ne mănâncă pielea. La nivelul pielii va trebui aplicat un strat subțire de dermatocorticoid (Advantan cremă, Locoid cremă, Elocom cremă), la recomandarea medicului, până se vindecă. Dacă manifestările persista după 7 zile, este indicat să ne adresăm medicului dermatolog.