„Lentilele de contact sunt folosite de peste un secol pentru corectarea vederii (și nu numai), fiind preferate în locul ochelarilor pentru multiple beneficii. Sunt însă lucruri ce nu ar trebui făcute niciodată, când vine vorba de utilizarea lor”, spune Dr Sorina Cernoiu, medic specialist oftalmolog la Clinicile Medici’s Timişoara.

Ce sunt lentilele de contact?

Lentilele de contact reprezintă niște dispozitive optice subțiri, transparente și concave, care se aplică pe corneea ochiului pentru a corecta defectele de vedere. Acestea sunt de mai multe feluri, în funcție de scopul utilizării lor (lentile de contact cu rol optic, în scop corectiv, lentile de contact cosmetice, lentile de contact terapeutice), de materialul din care sunt făcute, de durata de purtare. Le putem împărți în două mari categorii în funcție de tipul de material: lentile de contact rigide și lentile de contact moi. În funcție de modul de purtare ele pot fi: de unica folosință (se folosesc până în 24 de ore, apoi se aruncă), zilnice (pot fi purtate doar în timpul zilei) și lentile de contact cu purtare extinsă (pot fi purtate și noaptea).

Poate purta oricine lentile de contact?

Pentru a putea utiliza lentile de contact trebuie efectuat un consult oftalmologic, în urma căruia doctorul va stabili dacă sunteți sau nu un candidat potrivit pentru purtarea acestora. Există anumite situații în care purtarea lor nu este indicată: vârstnici, tineri sub 14 ani, cei cu probleme neurologice, teren nevrotic sau teren allergic, conjunctivită alergică.

Avantajele purtării lentilelor de contact

Lentilele de contact ne pot aduce multe avantaje: câmp vizual mai mare, nu aburesc, purtarea în timpul activităților sportive, permit purtarea ochelarilor de soare sau a celor de protecție, oferă confort estetic, un machiaj vizibil, însă o utilizare greșită poate duce la complicații grave (chiar orbire).

Ce nu trebuie să facem niciodată când vine vorba de lentilele de contact?

Atunci când purtăm lentile de contact nu trebuie să înotăm cu ele, să le purtăm când facem duș, să folosim altceva în afară de soluția specială pentru lentile (apă, salivă), să folosim altceva în afară de soluția specială pentru clătirea recipientului de depozitare, să fim murdari pe mâini, să folosim lentile expirate sau să le folosim mai mult decât este indicat, să le utilizăm fără să fie prescrise de către un specialist și să dormim cu ele (există lentile ce pot fi folosite și noaptea, atâta timp cât se merge la control regulat și aveți acordul medicului).