DISLIPIDEMIA SAU CÂT DE SIMPLU POȚI EVITA PROBLEMELE
Povesteam săptămâna trecută despre campania Medici’s PreventEd – articolul aici. Este foarte important să îți faci cel puțin o dată pe an un set de analize. Continui și astăzi prin a aborda tema dislipidemiei – un sindrom care ne afectează mai mult decât credem și care se poate diagnostica foarte ușor și rapid.
Știai că dislipidemia este un factor major de risc cardiovascular?
Dislipidemia înseamnă anomalii ale lipoproteinelor plasmatice și tulburări ale metabolismului lipidic. Concret, înseamnă că organismul tău nu mai procesează corect grăsimea. Astfel, excesul începe să se stocheze și în celulele care tapetează intim vasul de sânge producând ateroscleroză.
Aceasta este o boală sistemică progresivă, are manifestări focale și afectează arterele mari și medii. Adică în timp le poate înfunda sau se poate rupe formând mici cheaguri care o iau la plimbare prin artere și se opresc de cele mai multe ori la nivelul creierului provocând un accident vascular.
Evaluarea acestui sindrom cuprinde efectuarea unui profil lipidic.
Acesta se efectuează dimineața pe nemâncate o dată la 5 ani începând cu vârsta de 20 de ani. Aici intră dozare din analize de sânge a colesterolului total, trigliceridelor, LDL-colesterol și HDL-colesterol.
Primul pas în corecția valorilor crescute ale colesterolului este întotdeauna modificarea stilului de viață, urmată de tratament farmacologic.
Numeroase dovezi susțin eficacitatea tratamentului agresiv al dislipidemiei. Asocierea terapiei medicamentoase și a altor măsuri nefarmacologice reduce riscul cardiovascular la pacienți cu ateroscleroză coronariană constituită, precum și la cei care nu au suferit un episod clinic de boală coronariană. Harrison. Medicină Cardiovasculară – Joseph Loscalzo
Dislipidemia este de asemenea în strânsă legătură cu obezitatea și diabetul zaharat de tip II. Toate acestea, împreună cu alți factori de risc pe care îi voi detalia cu proxima ocazie, sunt cocktailul care conduc spre boli grave, apogeul fiind infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.
Partea bună este că ai puterea să nu ajungi acolo. Și nici să nu-i lași pe alții să o facă. Din păcate, nu avem încă în reflex ideea de a avea grijă de sănătatea noastră. Și uite cât de simplu este.
Idei cheie despre dislipidemie din Nature Reviews Cardiology
- nivelurile crescute de colesterol, în special LDL-colesterol, sunt un factor de risc major cardiovascular.
- dintre toate tipurile de dislipidemie cea mai răspândită este hipercolesterolemia.
- utilizarea medicației care scade colesterolul (statinelor) în țările civilizate a scăzut nivelul colesterolului și a redus mortalitatea de cauză cardiovasculară.
- în țările mai puțin dezvoltate medicația hipolipemiantă este încă destul de inaccesibilă populației generale.
- creșterea economică rapidă, modificările de dietă și adoptarea unui stil de viață nesănătos au dus la creșterea nivelului de colesterol și a prevalenței dislipidemiei în țările mai puțin dezvoltate.
- avem nevoie de strategii naționale și locale prin care atât profesioniștii din sănătate cât și întreaga populație să înțeleagă cât de important și ce impact are asupra calității vieții.
Uite aici un infografic util care susține tot ce am povestit mai sus. Și dacă în țările civilizate lucrurile stau așa de rău, pot doar să-mi imaginez că situația reală în România este mult mai rea:
Pachetul Standard de analize pentru EL și pentru EA
Așa cum probabil te așteptai, vin și cu o soluție pentru problema expusă mai sus. Clinicile Medici’s a gândit două pachete de analize care vin în plus față de pachetul basic cu profilul lipidic complet și PSA.
Antigenul specific prostatic (PSA) este un test screening dedicat exclusiv bărbaților care poate detecta anomalii la nivelul prostatei – cancer, hipertrofie prostatică benignă, prostatită acută. O valoare crescută a acestui test necesită un consult urologic de specialitate.
Recoltarea se poate face în oricare dintre Clinicile Medici’s Timișoara:
- Medici’s Academica, bd. Circumvalațiunii nr. 8-10 etaj 1;
- Medici’s ArztHaus, str. Sibiu nr. 8;
- Medici’s Clinics&Baby, str. Paciurea nr. 5;
- Medici’s Dumbrăvița, str. Petofi Sandor nr. 23 (Dumbrăvița);
Program recoltări: Luni-Vineri 7.30-11.30
Acces doar cu PROGRAMARE (click aici) prealabilă online, prin aplicația mobilă Medici’s de pe AppStore și GooglePlay
Iată cât este de simplu să eviți o listă întreagă de probleme de sănătate.
Nu lăsa frica să îți conducă viața. Îți promit că boala este mult mai rea și mai urâtă decât prevenția. Din fericire avem o groază de opțiuni și variante. Este nevoie doar să decidem să facem. Iar eu sper că dacă nu ți-ai făcut anul acesta un set de analize, o vei face. Îți vei mulțumi mai târziu.
Un articol de Mateoc.ro
Comenteaza